Nem könnyű élethelyzet. Milyen formában lehet? Mikor tilos felmondani a munkavállalónak? Ilyen és hasonló kérdéseket jártunk körbe a Profession.hu felkérésére. Alább részletek, a teljes cikket itt lehet elolvasni:

https://www.profession.hu/cikk/felmondas-kerdesek-es-valaszok

Mikor nem mondhat fel a munkáltató?

Az új Munka törvénykönyve (Mt.) szakított az egységes felmondási tilalom meghatározással és abszolút, valamint relatív felmondási tilalmi tényállásokat határozott meg: vagyis megkülönbözteti a felmondási tilalmat és a felmondási korlátozást. ()

Mikor jár végkielégítés és mennyi?

Az Mt. 77. § (1) bekezdése három esetet említ, melyek esetében a munkavállalót végkielégítés illeti meg. ()

Mikor nem jár végkielégítés?

Vannak olyan esetek, amikor a munkavállaló nem jogosult végkielégítésre. ()

Felmondhatok-e e-mailben vagy sms-ben?

Az Mt. 22. § (2) bekezdése alapján írásbelinek tekinthető az elektronikus dokumentum, mivel pedig a jogszabály nem követeli meg az érvényességhez az elektronikus aláírást sem, lehetőség nyílik e-mailben vagy sms-ben való felmondásra is. Ahhoz azonban, hogy joghatást tudjon kiváltani, a jognyilatkozatnak a címzett vagy az átvételre jogosult más személy számára hozzáférhetővé kell válnia, azaz igazolt módon át kell vennie. ()

Meg kell-e indokolni a felmondást?

Általános szabályként a felmondást a munkáltatónak meg kell indokolni, ez alól azonban vannak kivételek. ()

Mi történik, ha nem dolgozom le a felmondási időt?

Míg a munkáltató általi felmondás esetében a munkáltatónak legalább a felmondási idő felére fel kell mentenie a munkavállalót, addig a munkavállalói felmondás esetében a teljes felmondási időt köteles munkában tölteni a munkavállaló. Ennek elmaradása esetében a felmondása jogellenesnek fog minősülni. ()

Időpontkérés:

Dr. Fori Hajnal ügyvéd és mediátor

Telefonszám: +36302302255

E-mail cím: drforihajnal@jogmediator.hu

Share This