Minden esetben jár a munkavállalónak végkielégítés? Vagy csak ha a munkáltató szünteti meg a munkaviszonyt? Abban az esetben mindig? Ha igen, miért nem?… Ennek a kérdéskörnek is utánajártunk a Profession.hu megkeresésére , melyből alább ízelítőt adunk. A cikk teljese terjedelmében itt olvasható:

https://www.profession.hu/cikk/minden-amit-a-vegkielegitesrol-tudni-erdemes

Milyen esetekben jár végkielégítés?

Végkielégítésre a munkavállaló abban az esetben válik jogosulttá, ha munkaviszonya a Munka törvénykönyvéről szóló 2012 évi I. törvényben (továbbiakban: Mt.) meghatározott esetekben szűnik meg. ()

A végkielégítés mértéke az idővel egyre nő

A végkielégítés mértéke az egyazon munkaviszonyban töltött idővel arányosan növekszik. „Itt jegyezzük meg, hogy az, hogy az évek során módosul a munkakörünk, munkaszerződésünk, nem szakítja meg a folyamatos jogviszonyt, azaz a végkielégítésre való jogosultságunkat” . ()

Vannak esetek, mikor mégsem jár a végkielégítés

Az Mt. meghatározza azokat az eseteket, amely esetekben a munkavállaló a fent meghatározott feltételek teljesülése ellenére mégsem lesz jogosult végkielégítésre. ()

Nem mindig a közös megegyezés a legjobb megoldás

A közös megegyezés – amint azt a megjelölés is jelzi – optimális esetben a felek szándékát tükrözi. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a közös megegyezés minden esetben a legelőnyösebb megoldás a munkavállaló számára. ()

Ha elmarad a kifizetés

Abban az esetben, ha munkáltató a végkielégítés feltételeinek fennállása ellenére nem fizet, a munkavállaló több eszközhöz folyamodhat. ()

Időpontkérés:

Dr. Fori Hajnal ügyvéd és mediátor

Telefonszám: +36302302255

E-mail cím: drforihajnal@jogmediator.hu

Share This