http://www.atv.hu/videok/video-20190128-jakupcsek-plusz-1-resz-2019-01-28

Közérzeti talk-show Jakupcsek Gabriellával. A műsor vendégei Pozsgai Katalin, Juhász Anna irodalmár és Fori Hajnal ügyvéd, mediátor.

A TÉMA:
Végrendelet – Oszd meg és uralkodj?!

http://www.atv.hu/videok/video-20190128-jakupcsek-plusz-1-resz-2019-01-28

2019. januárjában voltam vendége a Jakupcsek plusz! című műsornak, ahol egy nagyon szomorú, ugyanakkor tanulságos történet kapcsán beszéltünk. 
A két fő – házassági vagyonjogi szerződés és végrendelet – téma közül a vagyonjogi szerződés kérdésköréhez fűzök hozzá alább néhány gondolatot. 
Elöljáróban annyit, hogy a házassági vagyonjogi szerződést hasznos jogi intézménynek tartom, ugyanakkor nagyon nehéz a jövőbeni körülményeket előrevetíteni, ezért rendkívül körültekintően, mindkét fél érdekét szem előtt tartva szükséges megszövegezni azt. 


1. Mit írunk alá, milyen kötelezettséget vállalunk a jövőre nézve?

Ez a kérdés nem csupán házassági vagyonjogi szerződés esetén járandó körbe, hiszen egy szerződés kötelez, azt utólag érvényteleníteni nagyon körülményes. Egy kezdő családi vállalkozás esetében előre vetítjük a sikert, melyért minden családtag dolgozik. Ebben az esetben a javakból is – nem csak a munkából – részesül minden családtag. 


2. Kényszeríthet-e bennünket bárki bármilyen szerződés aláírására, illetve mit tegyünk, ha úgy érezzük, egy szerződés nem szolgálja az érdekünket?

A válasz egyértelműen „nem kényszeríthet”, hiszen ez a szerződés semmisségét vonja maga után. Igen, mutassuk meg egy másik ügyvédnek is a szerződést – hiszen az is előfordulhat, hogy csak a jogi intézménnyel szemben van ellenérzésünk, a szerződés nem tartalmaz kifogásolható passzusokat. Ugyanakkor, amennyiben egyértelműen rosszhiszemű a szerződés, ott nem feltétlenül a szövegezéssel lesz a probléma – hasznosabb az okoknak időben utána járni. 


3. Mi a teendő abban az esetben, ha utólag jövünk rá, hogy nem kellett volna aláírni egy házassági vagyonjogi szerződést, illetve utólag olyan módon változtak a körülmények, hogy a több éve megfogalmazott szerződés betartása tisztességtelen a másik fél szempontjából? –

Elsődlegesen a házastárssal szükséges azt átbeszélni, hiszen vele fogunk a jövőben is együtt élni. Ideális esetben közös megegyezéssel módosítani lehet azt ügyvéd vagy közjegyző közreműködésével. Amennyiben ez az út nem járható, a helyzet problémás, adott esetben a kapcsolat megromlásához is vezet az anyagi bizonytalanság, illetve kiszolgáltatottság tudata. Én ilyenkor mindig a mediációt javaslom elsődlegesen a feleknek – akár akként, hogy előtte ügyvédtől jogi tanácsot kérnek ahhoz, hogy tisztában legyenek jogaikkal és kötelességeikkel.

Időpontkérés:

Dr. Fori Hajnal ügyvéd és mediátor

Telefonszám: +36302302255

E-mail cím: drforihajnal@jogmediator.hu

Share This