Napjainkban az emberek már nem „fusiznak”, hanem másod-, harmadállást vállalnak. Szabályos ez? Ennek a kérdéskörnek jártunk utána a Profession.hu megkeresésére , melyből alább ízelítőt adunk. A cikk teljese terjedelmében itt olvasható:

https://www.profession.hu/cikk/vallalhatok-masodallast-ime-a-szabalyok

Milyen feltételei vannak a másodállás vállalásának, milyen szabályok vonatkoznak rá?

A Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) tételesen nem szabályozza a második munkaviszony létesítésének feltételeit, viszont az általános magatartási követelmények között találunk olyan törvényi szakaszokat, amelyek a felek együttműködési és tájékoztatási kötelezettségére utalnak. ()

Milyen formában kell tájékoztatni a munkáltatót?

Természetesen a tájékoztatást is úgy javasolt megtenni, hogy annak írásban nyoma maradjon.()

Milyen esetekben nem vállalhat másodállást valaki?

Tekintettel arra, hogy a munkaszerződés a felek kölcsönös megállapodását tükrözi, a másodállás vállalásának kizárása a munkaszerződésben nem jogellenes.()

Milyen esetleges szankciója lehet a másodállásnak?

Általában a munkavállalókra – de a munkáltatókra – sem jellemző, hogy a Munka törvénykönyvével kelnek és fekszenek, az élet hozhat érdekes helyzeteket, melyeket a felek szubjektív módon másként ítélnek meg, mint ahogy azt a munkajog szabályozza. ()

Ha valaki a meglévő munkája mellett egyéni vállalkozóként kezd dolgozni, az is másodállásnak tekintendő? Erről is kötelesek vagyunk tájékoztatni a munkáltatót?

Gyakorlatilag ugyanúgy be kell jelenteni – kivéve ha a munkáltató tevékenységének semmilyen köze nincs a vállalkozáshoz. ()

Ha valaki a meglévő munkája mellett egyéni vállalkozóként kezd dolgozni, az is másodállásnak tekintendő? Erről is kötelesek vagyunk tájékoztatni a munkáltatót?

Gyakorlatilag ugyanúgy be kell jelenteni – kivéve ha a munkáltató tevékenységének semmilyen köze nincs a vállalkozáshoz.()

Mit tehetünk olyankor, amikor a munkáltató – valamilyen módon – hangot ad nemtetszésének a másodállással kapcsolatosan, viszont nekünk mindenképpen szükségünk lenne még egy bevételi forrásra?

Minden esetben azt szoktam javasolni, hogy a munkáltatóval érdemes átbeszélni ezt a helyzetet.()

 

Időpontkérés:

Dr. Fori Hajnal ügyvéd és mediátor

Telefonszám: +36302302255

E-mail cím: drforihajnal@jogmediator.hu

Share This